Wednesday, 8 April 2015

LADANG 2015 CHAPTER 2

Dah hampir sebulan berlalu selepas entry Ladang 2015 Chapter 1 saya update pada 22 Mac lepas. Kali ini saya akan update perkembangan yang berlaku di ladang jagung pada semester ini.

Pada minggu ke-5 dan ketika itu umur jagung baru sahaja seminggu. Banjir berlaku di ladang dan terdapat anak pokok yang di tenggelami air dan pada minggu ke-5 ini juga sulaman anak pokok dilakukan di tempat yang di mana anak pokok jagung tidak bercambah. Mungkin sebab di makan burung atau pun biji benih memang tidak bercambah. 

Pada minggu ke-6 pula kerja-kerja menyembur racun serangga dilakukan serta kerja sulaman juga turut dilakukan kerana jumlah anak pokok untuk sulaman pada minggu sebelumnya tidak mencukupi. Walau bagaimanapun, di kawasan yang air bertakung tidak dilakukan sulaman sebab sekarang musim tidak menentu. Selalu hujan waktu petang. Kalau buat sulaman di tempat air bertakung. Peratusan untuk anak pokok hidup amat rendah.

Pada minggu ini dan merupakan minggu ke-7 di UPM dan umur anak pokok jagung telah pun mencapai 3 minggu. Itu pun masih terdapat anak pokok yang terbantut tumbesarannya mungkin disebabkan air yang terlebih di kawasan terbabit. Pada minggu ini juga kerja-kerja membaja secara manual dilakukan serta kerja-kerja mebuang rumpai dilakukan. Maklumlah, hujan kerap turun. Jadi rumpai lagi cepat naik dari anak pokok. Kenalah buat kerja-kerja membuang rumpai.

Disini disertakan gambar sekali.

Minggu ke-5

Ini antara anak pokok yang sudah mula mengeluarkan pujuk pertamanya pada minggu pertama selepas di semai.

Gambar sebelah kiri merupakan gambar anak pokok yang terbantut sikit dan masih belum mengeluarkan pucuk dan gambar sebelah kanan pula gambar anak pokok yang patah.

Ini pula gambar anak pokok yang digunakan untuk kerja-kerja menyulam anak pokok di dalam ladang.

Apa yang jelas di dalam gambar ini ialah terdapat anak pokok yang di tenggelami air selepas hujan yang turun sebelum gambar ini diambil.

Minggu ke-6


Ini kerja-kerja menyembur racun di dalam ladang  menggunakan "high clearance tractor" dan "spayer".

Minggu ke-7

Minggu ini tidak ada gambar kerja-kerja menabur baja dan juga kerja-kerja membuang rumpai dilakukan. Yang ada cuma gambar-gambar anak pokok jagung yang berumur 3 minggu sahaja.

Ini gamabar anak jagung yang tumbuh dengan sihatnya.

Ini pula gamabar anak pokok yang terbantut sedikit tumbesarannya. Berbeza dengan anak pokok yang tadi.

Dari dalam gambar ini, kelihatan jelas terdapat perbezaan pada ketinggian anak pokok jagung yang telah di tanam di ladang ini. Mudah-mudahan semua tumbuh dengan baik selepas ini.

Ini sajalah untuk entry kali ini. Tunggu entry yang akan datang yang akan menampakkan lagi ketinggian anak pokok jagung ini. Semoga pokok jagung ini tumbuh dengan sihat dan mengeluarkan hasil yang berkualiti.

No comments:

Post a Comment