Tuesday, 15 August 2017

IKAN LAGA

Aku akan masukkan beberapa gambar ikan laga yang aku baru sahaja pos di dalam 'Facebook' untuk dijual. 









Ini antara ikan yang aku telah ambil gambar untuk dijual. Akan ada lagi beberapa ikan untuk dijual.

Sunday, 6 August 2017

MAJLIS KENDURI KAHWIN DI ECO CAMP PARK

Assalamualaikum.
Lama sudah saya tidak masukkan apa-apa yang terbaru kali ini. Saya cuma nak masukkan sedikit gambar tentang Majlis Kenduri Kahwin di Taman Eco Park.











Menarik bukan majlis ini dengan bertamakan merah jambu dan juga biru. Tema untuk meja buffer dalam majlis ini adalah English Garden dan makanan pengantin ala-ala barat sebab mereka makan 'Lamb Chop' yang di masak sendiri oleh pihak caterer.

Disini saya sertakan juga link katerer yang menjayakan majlis ini.



Sunday, 14 May 2017

BETTA 2017

Alhamdulillah. 
Setelah bertahun-tahun main ikan laga ni atau dikenali dengan panggilan betta baru tahun ini membuahkan hasil. Biar lambat, janji hasil terbaik. Biar kita mula dari bawah dan terus naik n terus naik walaupun saat naik itu banyak liku-liku yang perlu kita tempuh. Mulanya jual dekat UITM Shah Alam dan dapat sedikit hasil dan kemudian jual di Mydin Senawang dan juga membuahkan hasil walaupun sedikit dan ada pelanggan yang beli di Mydin Senawang datang ke rumah mencari lagi ikan betta ini. Dan sekarang langkah seterusnya. Insyallah akan membuahkan hasil

Insyallah.





video




Friday, 14 October 2016

NEW IMAGE

Assalamualaikum.

Lama rasanya tidak update apa-apa di sini. Sudah setahun berlalu. Bisnes aku pun masih tunggang-langgang lagi. Sekarang aku bekerja sebagai "Production Executive" di sebuah company yang membuat bebola berasaskan sumber laut.

Aku ada plan baru. Nak buat grocery pula. Mungkin itu projek akan datang dalam masa sebulan dua lagi. Buat masa ini aku tengah plan perlahan-perlahan untuk projek ini. Tunggu kemunculan FIRIRA ENTERPRISE untuk projek akan datang.

Catering masih lagi berjalan dan sesiapa yang berminat untuk buat tempahan catering boleh melawat ke Page di "Facebook" iaitu "MUAZZ Trading and Services". Di situ ada beberapa maklumat. Cuma gambar sahaja dah lama tidak update. Company masih beroperasi seperti biasa. Jumpa lagi di projek saya akan datang. Di sini aku selitkan juga gambar bebola yang aku maksudkan.




Saturday, 26 December 2015

BETTA AND GUPPY LIFE

Dah berapa lama belajar breed ikan ni baru ada yang menjadi. Tidak lama lagi yang jadi tue boleh guna untuk breed semula. Walaupun tidak banyak, tetapi bolehlah dari tidak ada. Untuk gambar-gambar aku upload kemudian. Tak ambil gambar lagi la. Sekarang tengah cuba Big Ear, Crown Tail Half Moon Plakat, Veiltail dan Half Moon murah je. Selain itu aku ada cuba biakkan guppy. Ade jenis Sakura, Golden rainbow, Orange dan Black Moscow. Kalau ada lagi nanti nak cuba ikan lain pula.





Tuesday, 1 December 2015

DUNIA

Kenapa apabila ada seseorang yang mengatakan inigin berumah tangga ada sahaja halangan dari keluarga. Antara halangannya duit dah cukup, gaji pun tak seberapa dan macam-macam lagi. Kenapa orang melayu sekrang nak bersaing untuk buat majlis secara besar-besaran dan nak menunjuk-nunjuk untuk melakukan perkahwinan anak-anak mereka, Sedangkan islam itu mudah. Rezeki itu datang dari Allah. Insyallah ia akan datang selepas kahwin atau pun selepas bertunang tatkala perkahwinan itu sudah hampir tanpa kita jangka. Kenapa ada segelintir ibu bapa nak anak-anak sediakan semuanya tanpa ibu bapa bantu sedikit. Ini akan menyukarkan anak-anak dan menyebabkan anak-anak terpaksa meminjam dari mana-mana pihak. 

Kalau nak buat perkahwinan seccara besar-besaran sekarang ini. RM10k tu tak cukup. Sekurang-kurang nya memerlukan RM50k hingga RM100k. Dalam masa beberapa tahun terkumpulkah duit sebanyak itu. Lainlah gaji seseorang itu RM50k sebulan. Mampulah nak simpan banyak-banyak tiap-tiap bulan. Dengan cabaran hidup pada masa kini yang semakin mencabar, duit nak simpan pun ambil masa sekurang-kurangnya 20 ke 30 tahun untuk simpan. Kalau samapi 20 ke 30 tahun baru cukup, pada masa itu berapa pula umur anak-anak untuk berumah tangga. Silap-silap ada yang umur 40 ke 60 tahun baru nak berumah tangga. 

Sampai sini sahaja dulu untuk entry ini. Ada masa lagi aku update lagi. 

Assalamualaikum.

MY BLOGGER

Lama rasanya tak update apa-apa kat blog ni. Dalam masa beberapa bulan ini macam-mamcam yang telah berlaku. Sekarang ni aku dah tubuhkan syarikat aku sendiri. Sekarang ini aku akan update serba sedikit tentang perniagaan yang aku lakukan dan juga akan ada mengenai perkembagan aku sekarang.

Nama company aku FIRIRA ENTERPRISE. Antara aku lakukan jadi dropship untuk baju dan juga wallpaper dinding. Selain itu ada juga catering. Penghantaran untuk catering aku sampai ke Melaka, Negeri Sembilan dan sebahagian Selangor dan Kuala Lumpur.

Selain itu, aku boleh bekalkan ikan ternakan dan ikan hiasan. Banyak lagi bidang yang aku lakukan. Apa-apa hal aku update kemudian.