Sunday, 22 March 2015

LADANG 2015 CHAPTER 1

Tahun ini aku kene masuk ladang lagi sekali atas sebab-sebab tertentu. Tapi tidak apalah. Aku okey saja kalau bab-bab masuk ladang ni. Untuk kali ini ada 2 kerja yang tidak di buat sebelum ini tetapi di buat pada kelas kali ini iaitu "lime mower" dan juga "chicken dunk". "Lime mower" adalah kerja-kerja mengapur untuk meneutralkan tanah dan "chicken dunk" adalah kerja-kerja membaja tanah menggunakan baja tahi ayam. Semua kerja ini dilakukan menggunakan mesin.

Masuk minggu ini dah seminggu dah pokok yang ditanam. Pada khamis lepas adalah juga member dalam "team" saya pergi tengok pokok jagung dan pokok jagung telah mengeluarkan tumbuh dengan suburnya. Pokok ini perlu di jaga sehingga keluar hasil dan hasilnyaa mungkin boleh dikutip pada bulan Mei atau Jun nanti.

Insyallah.

 

Week 2 in UPM (Lime Mower and Rotovator) 
Kerja-kerja persediaan awal tanah sebelum kerja-kerja seterusnya dilakukan di ladang.



Week 3  in UPM (Chicken Dunk)
"Chicken Dunk" Di buat dalam keadaan tanah basah sebab malam sebelum kerja ini dilakukan hujan lebat telah turun membasahi bumi Serdang.



Week 4 in UPM (Planter the seed of the sweet corn)
Harap-harap pokok tumbuh dengan baik.


Ini antara kerja-kerja yang telah dilakukan di ladang dan aku akan update dari masa ke semasa. jumpa lagi pada entry akan datang. 

SAYONARA dan AU REVOIR




Tuesday, 24 February 2015

SUKNES@U 2015

SUKNES@U anjuran MANIS dengan Yayasan N. Sembilan dengan kerjasama USIM Nilai adalah sukan untuk anak-anak N. Sembilan yang dianjurkan buat kali kedua. Untuk kali pertama di adakan di UKM. Antara sukan teras yang dilaksanakan seperti ping pong, sepak takraw, bola tampar, bola jaring dan futsal. Untuk kali ke-2 ini, sebanyak 19 IPTA dan 3 IPTS telah mengambil bahagian. UPM telah menghantar wakil untuk semua sukan dan hanya mendapat tempat ke-2 untuk futsal. Aktivti yang berlangsung selama 3 hari 2 malam ini telah mengumpulkan ramai anak N. Sembilan dari pelbagai IPT. 

Untuk kali ke-2 ini juga dianjurkan sukan rakyat. Sukan rakyat ini adalah untuk mengingatkan kembali pada remaja zaman sekarang antara sukan yang biasa di mainkan di kampung yang semakin di lupakan oleh kanak-kanak dan juga remaja pada zaman ini. Antara sukan rakya yang di laksanakan seperti tarik upih, tarik tali, galah panjang, baling selipar dan ada beberapa lagi sukan yang aku sendiri tidak berapa ingat. 

Walau bagaimanapun tahniah kepada pasukan UPM walaupun tidak berjaya mana tetapi telah menunjukkan semangat ketika SUKNES@U dilangsungkan.



Ini gambar atlet (atletlah sangat) UPM pada Majlis Perasmian di USIM Nilai



Ini gambar antara atlet yang mengambil bahagian dalam temasya SUKNES@U



Ini antara atlet bola jaring UPM. Tahniah semua.



Ini antara muka-muka atlet UPM yang menjayakan SUKNES@U





 Ini pula gambar ketika majlis penutupan yang di rasmikkan oleh Menteri Besar Negeri Sembilan di Dewan Besar USIM Nilai.

SUKNES@U telah masuk dalam surat khabar dan mengambarkan bertapa besarnya program ini untuk membuktikan semangat sukan dalam kalangan anak-anak N. Sembilan.

 



Ini sahaja untuk entry untuk sukan SUKNES@U. Semoga berjumpa lagi dalam entry akan datang.



Monday, 23 February 2015

BULAN FEBRUARI


Dah penghujung bulan Februari dah pun. Macam-macam dugaan kehidupan yang berlaku dan macam-macam aktiviti yang aku lakukan. Antara aktiviti itu kerja "part-time", SUKNES@U anjuran MANIS dan Yayasan NS, Makan Malam di Rumah Menteri Besar NS dan pelbagai lagi. Pelbagai dugaan dalam kehidupan juga berlaku dan dugaan ini biarlah aku sahaja yang tahu dan mungkin ada yang akan di beritahu pada entry mendatang. Semuanya harus di tempuhi dengan tabah dan hari ini juga permulaan untuk semester baru untuk semester ini dan masih dalam keadaan untuk menyusun jadual. Semoga hari-hari dan dugaan yang mendatang akan ditempuh ini akan menjadi aku untuk lebih matang dan lebih positif. Tetapi mungkin ada sikap aku yang masih sukar untuk di ubah. 


Doakan aku supaya menjadi lebih baik dan menempuh segalanya dengan hati yang terbuka dan dengan tabah menempuhnya. Hari-hari aku akan menjadi sukar mulai sekarang. Dugaan yang menimpa diri ini menjadikan diri ini kadang-kadang terasa lemah dan jatuh. Pada insan yang aku ada buat salah, maafkan diri ini yang tidak sempurna.


Mungkin ini sahaja yang aku dapat masukkan untuk entry kali ini. Aku cadangkan nak tulis mengenai SUKNES@U dan juga makan malam tersebut. Tapi mungkin lain kali boleh dimasukkan. Aktiviti tahun lepas ada juga yang aku tidak masukkan lagi. Semua itu aku perlu tengok semula tarikh dan bulan berapa. Insyallah, jikalau ada kelapangan akan adalah entry berkaitan aktiviti tersebut. Jika tidak, aku minta maaf.


Semoga berjumpa lagi dalam entry akan datang.


Sunday, 18 January 2015

PENGALAMAN MEMATANGKAN SESEORANG

Seperti orang yang selalu katakan, "Pengalaman yang lepas akan mematangkan seseorang".  Mungkin pengalaman yang telah berlaku pada aku itu akan mematangkan aku untuk menjadi seorang manusia. Pengalaman itu cukup bermakna dan menjadi sejarah dalam kehidupan seseorang dan kita perlulah mengimbas sejarah kita untuk berjaya di masa hadapan. Sejarah manusia itulah yang akan menjadi pengalaman yang akan mengubah setiap tindak tanduk manusia itu. Tetapi tidak semua manusia sedar akan pengalaman itu boleh menjadi bermakna untuk mengubah kehidupan yang akan datang. Aku bukanlah seseorang yang baik dan sempurna tetapi aku harap pengalaman yang lepas itu akan mematangkan aku untuk melalui liku-liku kehipan yang penuh pancaroba ini. Lagi-lagi dengan usia yang makin meningkat ini dan aku harap aku dapat mengubah corak kehidupan aku lagi-lagi bila berada di tahun akhir ini dan tinggal satu semester sahaja lagi. Semoga aku dapat tempuhi dengan tabah. 

Semoga pengalaman yang berlaku selama ini akan matangkan aku dan menjadi kenangan dan sejarah manis dan pahit dalam kehidupan aku. Aku tidak dapat menulis semua sejarah kehidupan aku kepada umum kerana akan ada sejarah itu akan di simpan oleh orang yang melauinya sahaja kerana tidak semua perkara boleh diberitahu kepada umum dan biarlah ia tersimpan rapi di jiwa ini dan di bawa pergi sekali sekiranya aku tidak ada lagi di dunia ini.

Cukuplah sampi di sini sahaja untuk kali ini. Cuma aku ingin berpesan kepada semua agar menjadikan pengalaman dan sejarah lepas itu tauladan kepada diri sendiri untuk menjadi lebih baik dan mematangkan semua untuk menjalani baki liku-liku kehidupan.

Monday, 5 January 2015

TAHUN BARU 2015

ASSALAMUALAIKUM, 

Dah masuk tahun 2015 dah. Tahun penentu untuk segala perjalanan aku sebgai seorang graduat dan merupakan tahun terakhir aku untuk bergelar seorang graduat. Insyallah selepas itu akan bermulanya sebagai orang yang bekerjaya. Tahun 2014 yang lepas begitu banyak dugaan yang di lalui tetapi semuanya tidak ku update dalam ini. Bukan tidak ada masa. Tetapi atas sebab-sebab tertentu. Tahun 2014 akan menjadi sejarah kepada kehidupan aku yang lepas akan aku tempuhi tahun 2015 dengan tabah. 

Begitu banyak dugaan dan cabaran yang telah aku lalui pada tahun 2014 dan semoga pengalaman yang le[as itu boleh mematangkan aku untuk menempuh hari-hari yang mendatang pada tahun 2015. tahun 2014 di tutup dengan peperiksaan akhir untuk kertas pertama dan lembaran 2015 pula di buka dengan kertas ke-2 dan ke-3.

Tidak banyak yang ingin aku "update" di sini tetapi akan ada beberapa aktiviti pada 2014 yang tidak aku sempat update akan aku updatekan pada kemudian hari. Semoga perjalanan aku untuk tahun 2015 yang mencabar ini dapat aku tempuhi dengan hati yang tabah. Insyallah. 

PENGALAMAN MEMATANGKAN SESEORANG UNTUK MENJALANI HARI-HARI MENDATANG.



Monday, 10 November 2014

PERMULAAN

Ini adalah permulaan untuk membuat perniagaan secara kecilkecilan dan juga memperkenalkan tempat aku bekerja. Aku buat perniagaan "Loom Band" buat masa ini. Nak cari duit lebih la katakan. Mungkin selepas ini ada benda lain yang akan dijual. Insyallah. Di sini aku sertakan "link page" perniagaan aku dan juga "link page" tempat aku bekerja part time.


Sunday, 9 November 2014

KOLEJ VOKASIONAL AMPANGAN

Ini event terbaru di Kolej Vokasional Ampangan yang berlangsung pada 08 November 2014. Tidak banyak yang aku boleh cerita sebab tidak tahu nak cerita pasal apa. Yang aku ingin katakan yang event ini menggunakan air pancut siap dengan lampu dan sangat cantik.







Ini antara gambar yang aku ada.
Boleh "Like" di link di bawah