Sunday, 18 January 2015

PENGALAMAN MEMATANGKAN SESEORANG

Seperti orang yang selalu katakan, "Pengalaman yang lepas akan mematangkan seseorang".  Mungkin pengalaman yang telah berlaku pada aku itu akan mematangkan aku untuk menjadi seorang manusia. Pengalaman itu cukup bermakna dan menjadi sejarah dalam kehidupan seseorang dan kita perlulah mengimbas sejarah kita untuk berjaya di masa hadapan. Sejarah manusia itulah yang akan menjadi pengalaman yang akan mengubah setiap tindak tanduk manusia itu. Tetapi tidak semua manusia sedar akan pengalaman itu boleh menjadi bermakna untuk mengubah kehidupan yang akan datang. Aku bukanlah seseorang yang baik dan sempurna tetapi aku harap pengalaman yang lepas itu akan mematangkan aku untuk melalui liku-liku kehipan yang penuh pancaroba ini. Lagi-lagi dengan usia yang makin meningkat ini dan aku harap aku dapat mengubah corak kehidupan aku lagi-lagi bila berada di tahun akhir ini dan tinggal satu semester sahaja lagi. Semoga aku dapat tempuhi dengan tabah. 

Semoga pengalaman yang berlaku selama ini akan matangkan aku dan menjadi kenangan dan sejarah manis dan pahit dalam kehidupan aku. Aku tidak dapat menulis semua sejarah kehidupan aku kepada umum kerana akan ada sejarah itu akan di simpan oleh orang yang melauinya sahaja kerana tidak semua perkara boleh diberitahu kepada umum dan biarlah ia tersimpan rapi di jiwa ini dan di bawa pergi sekali sekiranya aku tidak ada lagi di dunia ini.

Cukuplah sampi di sini sahaja untuk kali ini. Cuma aku ingin berpesan kepada semua agar menjadikan pengalaman dan sejarah lepas itu tauladan kepada diri sendiri untuk menjadi lebih baik dan mematangkan semua untuk menjalani baki liku-liku kehidupan.

Monday, 5 January 2015

TAHUN BARU 2015

ASSALAMUALAIKUM, 

Dah masuk tahun 2015 dah. Tahun penentu untuk segala perjalanan aku sebgai seorang graduat dan merupakan tahun terakhir aku untuk bergelar seorang graduat. Insyallah selepas itu akan bermulanya sebagai orang yang bekerjaya. Tahun 2014 yang lepas begitu banyak dugaan yang di lalui tetapi semuanya tidak ku update dalam ini. Bukan tidak ada masa. Tetapi atas sebab-sebab tertentu. Tahun 2014 akan menjadi sejarah kepada kehidupan aku yang lepas akan aku tempuhi tahun 2015 dengan tabah. 

Begitu banyak dugaan dan cabaran yang telah aku lalui pada tahun 2014 dan semoga pengalaman yang le[as itu boleh mematangkan aku untuk menempuh hari-hari yang mendatang pada tahun 2015. tahun 2014 di tutup dengan peperiksaan akhir untuk kertas pertama dan lembaran 2015 pula di buka dengan kertas ke-2 dan ke-3.

Tidak banyak yang ingin aku "update" di sini tetapi akan ada beberapa aktiviti pada 2014 yang tidak aku sempat update akan aku updatekan pada kemudian hari. Semoga perjalanan aku untuk tahun 2015 yang mencabar ini dapat aku tempuhi dengan hati yang tabah. Insyallah. 

PENGALAMAN MEMATANGKAN SESEORANG UNTUK MENJALANI HARI-HARI MENDATANG.



Monday, 10 November 2014

PERMULAAN

Ini adalah permulaan untuk membuat perniagaan secara kecilkecilan dan juga memperkenalkan tempat aku bekerja. Aku buat perniagaan "Loom Band" buat masa ini. Nak cari duit lebih la katakan. Mungkin selepas ini ada benda lain yang akan dijual. Insyallah. Di sini aku sertakan "link page" perniagaan aku dan juga "link page" tempat aku bekerja part time.


Sunday, 9 November 2014

KOLEJ VOKASIONAL AMPANGAN

Ini event terbaru di Kolej Vokasional Ampangan yang berlangsung pada 08 November 2014. Tidak banyak yang aku boleh cerita sebab tidak tahu nak cerita pasal apa. Yang aku ingin katakan yang event ini menggunakan air pancut siap dengan lampu dan sangat cantik.







Ini antara gambar yang aku ada.
Boleh "Like" di link di bawah


Wednesday, 15 October 2014

LOOM BAND SIRI 5

Untuk siri 5 ini aku buat loom band lain lak. Tapi aku cuma sempat buat 2 saha disebabkan hal-hal yang tidak dapat dielakkan. bentuk ini ats permintaan pelanggan. Aku cuba buat sahaja. Bentuk yang siri 5 sama dengan bentuk sebelum ini cuma yang kali ini keseluruhannya penuh. Yang sebelum ini separuh dan bahagian bawah hanya ringkas sahaja untuk mencantumkan loom band tersebut dan kali ini keseluruhannya adalah bentuk sama dan lagi senang untuk disimpan. Cuma membuatnya agak lama sikit dari yang sebelum ini.





Inilah bentuk yang aku maksudkan. Keseluruhannya adalah sama. berbeza sikit dengan sebelum ini. Esok aku akan cuba buat banyak lagi bentuk ini dan kalau boleh aku akan buat 10 bentuk ini kalau permintaan banyak, maknanya cuti ini aku perlu buat bentuk ini lagi.


Tuesday, 14 October 2014

IKAN PERTAMA YANG DI PANCING

Buat pertama kalinya aku bawa orang yang aku sayang pergi memancing. Dia dah banyak kali ajak pergi memancing. Nak tak nak aku bawalah juga pergi memancing dan tempat memancing ini tidak jauh dari UPM ini. Di Taman Putra Perdana Puchong sahaja. Hari yang aku pergi tu ramai orang pergi memancing dekat situ. Dan aku carilah tempat yang ada orang juga. Aku tidak dapat apa-apa walaupun umpan aku banyak kali habis. Tetapi orang yang aku sayang dapat ikan. Itu pun bila dah nak balik dan tidak perasan pun pancing tu ada ikan sebab guna batu besar dan dapat ikan tidaklah besar mana. Tetapi untuk puaskan hati dia. Aku bawakan sahaja dan dia bela ikan tu.


Inilah ikan yang dia dapat. Nak kena belikan akuarium besar sikit dan lepas ini bolehlah letak ikan banyak sikit dalam akuarium tu.

LOOM BAND SIRI 4

Untuk hari ini aku buat bentuk lain pada loom band aku. Kalau ada yang beli loom band yang ini aku akan buat lagi masa cuti ini. Yang kali agak berbeza skit sebab dia nampak kecil dan juga nampak berbentuk hati (LOVE). Mungkin sesuai untuk pasangan kekasih. 




Inilah loom band yang aku maksudkan. Aku buat 6 dulu untuk permulaan. Semoga mendapat sambutan yang mengalakkan.

INSYALLAH